2011. május 29., vasárnap

Négy torta, két ünnepi ebéd, egy hétvége

Még két hónappal ezelőtt keresett meg egy hölgy, akivel szegről-végről ismerjük is egymást, hogy kislányának óvodai ballagására készítenék-e egy tortát? Mert nézegetik a facebook-on az újabb alkotásokat és mindkét kislánya imádja őket. Hát, amikor sikerül olyan tortát készítenem, amivel elbűvölök egy (vagy sok) gyereket, akkor én annyira, de annyira tudok örülni! Így történt, hogy most is képtelen lettem volna nemet mondani. Bár tudtam, hogy ez a hétvége egyébként sem lesz unalmas, mivel keresztfiamék születésnapját is ezen a hétvégén ünnepeltük. Sőt még egy óvodai ballagás is képbe került, ahová szintén tortával érkeztünk!
Szóval: pénteken délre egy 20 szeletes könnyű tortával várt minket sógornőm, Ákos ballagása alkalmából természetesen igazi családi ebéd is volt, szombatra pedig egy szintén 20 szeletes torta készült, a kastély torta, illetve keresztfiaméknak két 10 szeletes, amiknél inkább a könnyed ízek domináltak. Itt már kényelmesen lazulhattam, letudva minden tortás projektemet a hétre! :)

Habkönnyű kókuszos-csokoládés torta ostyával

Kastély torta pillangókkal

Kakaós piskóta tejszínes csokihabbal, csokis ostyával, körtével, szőlővel és némi egzotikummal

Kókuszos-mascarpone krémes torta eperhabbal, babapiskótával


A hét első felében igyekeztem minden létező dolgomat elintézni, majd a hét második fele a következőképpen zajlott: csütörtök délután őrület, piskóta sütés, egyik krém előkészítése, péntek délelőtt unokaöcsém tortájának összeállítása, kastély torta  bevonása, őrület, készülődés, rohanás, elromlott a cipzár,  ruhacsere, meleg van, tortacsomagolás, fotózás - nem akar sikerülni semmi, nem baj, menjünk! Rohanás, időben odaérés, fél óra lehiggadás, kellemes ebéd, tortafotózás nem kapkodva, torta felvágás - ízlik mindenkinek, könnyű, habos, jó ízű, elégedettség, nyugalom, négy körül izgulás, türelmetlenség, jajj, menjünk, ötkor már igazán mehetnénk, menjünk-menjünk-menjünk fél hétkor! Itthon gondolkodás, időbeli rangsorolás, még két piskóta sütés, krém-kavarás, még egyszer tejszínhab, még egyszer zselatin, még porcukor, még egyszer habverő kar mosogatás, még mosogatás, még habverés, töltés, kenés, még egy kis torta bevonása, este 11  már nem bírom, érdemesebb aludni, majd reggel folyt.köv.
Szombat reggel korán kelés, nehéz ébredés, klíma miatti torokfájás, algopyrin, hajrá! Elő a K2-t, színezés, nyújtás, kastély összeállítás, kupolák formázása, nyújtás, vágás, recézés, újra színezés, nemjó, meleg van, lágy a K2, legközelebbre már tényleg csak tragantból gyártok bármit is, aminek formája kell legyen, dühös vagyok, morcos vagyok, nem jó, nem lesz kész, rohanás-szaladás, ...jé, még csak fél 8? Hát, lehet, hogy készen leszek mégis! Rohanás-szaladás, még egy kis vajkrém, még egy kis gyöngy, még egy kis csillogás. Nem fér a hűtőbe, hűtő csepeg, olvadni akar a fagyasztója - pakolás másik hűtőbe, semmi-nem-akar-összejönni! Még hiányzik valami, jajj, hát ferde a torony is, hmmm, nem tetszik, most akkor mi legyen - morcogás, jobb, ha most mindenki elkerül - további két torta befejezése, ostya vágás méretre, gyümölcs darabolás, zselézés, dekorálás - jöhet a másik is, babapiskóta vágása méretre, eper a tetejére, még egy kis tejszínhab (kavarás, mosogatás), még egy kis zöld, körbe szalagot vágni... miért nincs még két órám?! Dobozt elővenni, tortákat belevágni, gyors készülődés, rohanás, szaladás, esni fog úgyis! Autó hűtése, az ajándékokat el ne hagyjuk, meg a fényképezőgép! ...a kastély tortát azért csak le kellene fotózni, hm, gyors pakolás, háttér OK, fotó erről-arról - elkésünk, menjünk!
Kastély torta utaztatása kézben 8 percig, átadás, sietünk, még 15 perc és végre, véget ért a versenyfutásom az idővel. Pontosan 12-kor megérkeztünk keresztfiamék születésnapjára, hűtőbe tettük a két tortát, anyukának tetszik! Pedig ezek már nem bevonatosak, hanem könnyű torták - egy epres, kókuszos mascarpone krémmel, a másik meg tejcsokoládés tejszínes krémmel. A gyerkőcöket egész ebéd során lehetett tortával zsarolni, emiatt még a leves is elfogyott és a finom marhapörkölt mellé is felkerülhetett az előke! Utána a picik közölték, hogy "én már megettem, anya hozhatod a tortát!" Édesek voltak, tündérien ügyesen fújták el a gyertyákat is! Jó sűrű hétvége volt, rendesen próbára tett szervezésügyileg. Végül sikerült, persze vannak kisebb (szerintem néha nagyobb) hibák, de nem vagyok profi és alig egy éve sütök tortákat, tulajdonképpen fél éve sem. A legnagyobb harcokat mégis magammal vívom, mert megőrülök, amikor látom, hogy egy csík ferde, de amikor meg tehetnék azért, hogy az a csík egyenes legyen, akkor meg kapkodok. Szóval rá kell jönnöm, hogy mik azok a műveletek, amikre több időt kell hagynom magamnak és rá kell jönnöm, hogy nem várhatom el az ezer százalékos tökéletességet, el kell fogadni, hogy nem vagyok egy CakeBoss, mert gondolom egy profi sem 50 torta után hozta a maximális teljesítményét. Sokat akarok tanulni, de hagynom kell magamnak időt és lehetőséget a kísérletezésre, új anyagok megismerésére, kipróbálására.
Hát, ilyen tanulságai voltak ennek a pár napnak és így készült el ez a négy torta!

12 megjegyzés:

 1. Hát Gabi,le a kalappal előtted.Nem irigyellek a kapkodós hétvége miatt,de minden elismerésem a Tiéd :)Csodás tortáid születtek ismét.

  VálaszTörlés
 2. Olvasva téged, teljesen magamra ismerek. Nállam is hasonlóképpen zajlik minden,de aztán az ünnepeltek elismerő, örömteli pillantása mindent elfeledtet!
  Nagyon szépek a torták, ügyes vagy!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szépek a torták! Tudom milyen érzés egy egy ilyen hét. Rám egy 4oo személyes lakodalom vár jövő héten, plusz 2 konfirmálás, ami azt jelenti, hogy 9o adag süti. Nem fogok unatkozni:)

  VálaszTörlés
 4. Komolyan mondom, mintha csak rólam szólna ez az írás, beleértve a hétvégét is! Gratulálok, minden torta ínycsiklandozó, gyönyörű! :)))

  VálaszTörlés
 5. Én is, én is csatlakozom. Mintha magamat hallottam volna tortakészítés közben. :-)
  Gratulálok a tortákhoz, mind nagyon jó lett!
  Nagyon tetszenek!

  VálaszTörlés
 6. Csatlakozom, nálam is így zajlanak a hétvégék... Gabi! Nagyon nagyon tetszenek a torták!!!! A vár nem lehetett kis meló, a többi pedig annyira guszta!!!! Sógorom nagy kókusz rajongó... átküldenéd a receptet??

  VálaszTörlés
 7. Jujj a vár nagyon szép:) Nem kis munka lehetett!

  VálaszTörlés
 8. Gabi!
  Már olvasva sem lehetett egyszerű ez a 7végéd,hát még átélni.Persze csatlakozom az előttem szólókhoz mi tortások magunkra ismerünk ebben a sztoriban:-)
  Nagyon szép lett mindegyik tortád,gratulálok!

  VálaszTörlés
 9. Ismét nálad:-)

  Vár rád egy meglepi:-)
  http://adrykonyha.blogspot.com/2011/06/ismet-egy-dij.html

  VálaszTörlés
 10. Ezek is ugyanolyan szépek, mint az összes többi tortáid. Már nem is írok kommentet, mert csak magamat ismételgetném: szép-szép-szép.

  Játékra hívnálak: "Ki hogyan szereti?" A kérdés a főzési szokásaidra várja a választ. Részletek nálam. Üdv!

  VálaszTörlés