2011. május 1., vasárnap

Krémes süti eperrel és málna zselével



Most egy sütit hoztam - ma családi ebéd volt és anyukám megbízott engem a sütemény elkészítésével. Különösebb megkötés nem volt azon túl, hogy ne legyen diós/mogyorós/mákos, és laktózmentesen készítsem el.
Ma reggel találtam ki, hogy pontosan milyen is legyen ez a süti. Találtam egy receptet a Kiskegyed Konyhájában (2009. május, csíkos eperszelet), abból használtam fel a piskótákat, a krém saját kreálmány. A tetejére málnát képzeltem el, de mire kiolvadt, addigra teljesen szétfolyósodott. Szerencsére apukám hozott délelőtt nagyon finom epret, az került legfelülre - a málna levét átszűrtem és felhasználtam a zseléhez. Egyébként is, a friss gyümölcs legalább kis tavaszt hozott, ha már az idő nem is olyan vidám.



A sütéshez a kapcsos tepsit használtam (25x38 cm)
Csokis piskóta:
10 dkg étcsokoládé
5 tojás
18 dkg cukor
12 dkg liszt
12 dkg keményítő
1 evőkanál kakaópor
3 teáskanál sütőpor
A csokoládét felolvasztjuk, a tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd beleszitálunk 6 dkg cukrot, tovább verjük habbá. A tojás sárgáját a maradék cukorral, 4 evőkanál forró vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvadt csokoládét és a fehérje habot. A lisztet elkeverjük a keményítővel, kakaóval, sütőporral és a tojásos masszára szitáljuk, óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, egyenletesre. (no, nekem ez nem szokott sikerülni. A massza sűrű, a sütőpapír állandóan ki akart jönni a simításkor... és kissé hullámos is lett) 180 fokon kb. 15 perc alatt megsül.

Vaníliás piskóta:
 5 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
12 dkg liszt
12 dkg étkezési keményítő
2 teáskanál sütőpor
A tojások fehérjét felverjük, utána 5 dkg cukorral felverjük keményre. A tojássárgáját 2 evőkanál forró vízzel, 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Finoman beleforgatjuk a fehérjéből felvert habot, majd a lisztes-keményítős-sütőporos keveréket beleszitáljuk és hozzákeverjük a masszához. Mint a másiknál, sütőpapiros tepsibe simítjuk (ez nem annyira sűrű, mint a csokis - ezzel nagyobb sikerélményem volt). 15 perc alatt 180 fokon szépen megsül.

Krém:
2 vaníliás puding
2 púpos evőkanál étkezési keményítő
5 evőkanál cukor
5 dkg kókusz
1 liter tej (laktózmentes)
20 dkg margarin (vaj finomabb, ez a margarin pedig laktózmentes volt)
A pudingot, keményítőt, cukrot, kókuszt összekeverjük és felengedjük a tejjel. Jó sűrű pudingos krémet kapunk, vízfürdőben hűtjük (ha sietünk). A vajat/margarint mindig kicsit megmikrózom, csak fél perc az olvasztó programmal, így könnyen fel lehet habosítani. A margain kb. háromnegyed részét hozzákevertem a pudingos krémhez. A krémet egyenletesen elkentem a csokis piskótán - hagytam két jó nagy kanálnyit. A maradékhoz hozzákevertem a maradék margarint. A krémre rátettem a világos piskótát, annak a tetejére kentem ezt a margarinosabb krémet. Utána irány a hűtő.



Zselé:
9 dl folyadék (én málnát passzíroztam át, kiegészítettem vízzel, némi porcukorral édesítettem)
2 zacskó zselatín
kb. 1,5-2 dl folyadékban óvatos melegítés mellett feloldjuk a zselatint - én mindig megvárom, hogy szinte felforrjon, de nem hagyom forrni. Hozzáöntöm a maradék folyadékot. Hagyom hűlni, amikor már kicsit sűrűsödik (kezd dermedni), akkor óvatosan a süteményre öntöm, utána megint vissza a hűtőbe. Előtte felkockáztam a süti tetejét, minden kockára tettem fél epret.



Amikor megdermedt, akkor felkockáztam, olvasztott étcsokival dekoráltam.
A piskóta receptek tetszenek, a csokis piskóta eléggé csokis lett, szép állagú. A világos, vaníliás piskóta is kellemes volt - bár színben teljesen összeolvadt a töltelékével.

...nagyon szeretem a május elsejéket, de komolyan, ez most minden várakozást alulmúlt. Esik és szakad és borult az ég, nem tudunk kimenni  a szokásos programokra.... hm, következő hétvégén bepótoljuk.

8 megjegyzés:

  1. Szívesen megkóstolnák egy szeletkét!!!:)
    Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is nagyon guszta, olyan üdének képzelem el. Felénk is zuhogott szinte egész nap :(

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik a sütemény! ...és milyen finom epret volt szerencsém rátenni! Az idővel ellenben az eper magában hordozta a május összes huncut édességét!
    Összességében a csokis réteg kellőképpen csokis volt, a krém finom, krémes, a világos piskóta lehetne kicsit könnyedebb. A zselé éppen elég vastag és ha egyet beleharapok, akkor elég sok és elég harmonikus ízek találkoznak!
    Szóval megjött a kedvem a süteményekhez is! :D

    VálaszTörlés
  4. Kérlek nézz be hozzám, egy díjat szeretnék továbbadni Neked!

    VálaszTörlés
  5. Juj, de nagyon finom lehet! Nagyon megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  6. Maria!
    Köszönöm a díjat, ígérem, rövidesen továbbadom!

    Eszter!
    Küldök Neked egy virtuális szeletet! Még ott a hátsó kockák közül lehet válogatni! :)

    VálaszTörlés
  7. Beállok a sorba én is:-)Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés